Zbog greške u softveru LastPass lozinka koju ste uneli na jednom sajtu može biti ukradena na sajtu koji sledeći posetite

Vesti, 18.09.2019, 08:30 AM

Zbog greške u softveru LastPass lozinka koju ste uneli na jednom sajtu može biti ukradena na sajtu koji sledeći posetite

LastPass je ispravio ranjivost koja bi mogla omogućiti zlonamernim web sajtovima neovlašćeni pristup korisničkim imenima i lozinkama sa prethodno posećenih sajtova.

Tavis Ormandi, istraživač Google Project Zero tima, otkrio je propust u menadžeru lozinki LastPass i vest o tome objavio na web sajtu projekta 29. avgusta, ocenivši bag kao veoma rizičan. On je zatim u ponedeljak preko Twittera upozorio korisnike na ovaj bag.

Kako je moguće zloupotrebiti bag? Ako je korisnik LastPassa uneo podatke za prijavu na jednom web sajtu, a zatim otišao na drugi, drugi web sajt mogao bi neovlašćeno pristupiti korisničkom imenu i lozinci sa prvog web sajta. Ako je drugi web sajt sajt sajber-kriminalaca, korisničko ime i lozinka korisnika su ugroženi.

Između otkrića baga i Ormandijevog upozorenja na Twitteru, LastPass je 13. septembra objavio da je ispravio grešku. Kompanija je pokušala i da umanji ozbiljnost ovog baga.

„Da bi se iskoristila ova greška, korisnik LastPassa bi trebalo da preduzme niz koraka, uključujući popunjavanje lozinke ikonom LastPassa, zatim da poseti kompromitovani ili zlonamerni web sajt i na kraju da bude prevaren da nekoliko puta klikne na stranici“, objasnio je LastPass.

Kompanija je rekla da je LastPass ažurirala za sve pregledače, iako je ranjivost koju je Ormandi otkrio bila „ograničena“ samo na Chrome i Operu.

LastPass je rekao da korisnici ne treba da urade ništa ovim povodom, jer će se ekstenzija pregledača automatski ažurirati.

Stručnjaci za bezbednost preporučuju korisnicima koji koriste LastPass da provere da li koriste verziju 4.33 ili noviju.

Ovo nije prva greška koju je Ormandi otkrio u softveru za upravljanje lozinkom. Googleov istraživač poslednjih godina drži LastPassov sigurnosni tim u pripravnosti.

Zahvaljujući njegovom radu, tokom 2017. godine od LastPassa se tražilo da ispravi tri greške koje su mogle omogućiti krađu lozinki. Godinu dana pre toga, Ormandi je otkrio ranjivost u Firefox dodatku LastPass, koju je LastPass takođe popravio.

Izvor:Informacija.rs