Zbog hakerskog napada poljska avio-kompanija LOT otkazala deset letova

Zbog hakerskog napada na kompjuterske sisteme poljska državna avio-kompanija LOT bila je prinuđena da otkaže 10 letova u domaćem i međunarodnom saobraćaju i da odloži još desetak letova.

v1_9456_LOT

Zbog hakerskog napada oko 1400 putnika ostalo je na aerodromu “Frederik Šopen” u Varšavi, jer su njihovi letovi otkazani ili odloženi. Deo putnika je ubrzo preusmeren na letove drugih kompanija a za one koji su morali da prenoće u Varšavi, LOT je obezbedio hotelski smeštaj, saopštila je kompanija.

Napad se dogodio u nedelju poslepodne, a hakovani sistemi vraćeni su u funkciju posle pet sati.

Napad je ugrozio sisteme za izradu planova letova, ali ni u jednom trenutku bezbednost letova koji su bili u toku nije bila ugrožena a avioni na letovima za Varšavu bezbedno su sleteli, saopštio je predstavnik kompanije Adrijan Kubicki.

Sistemi aerodroma „Frederik Šopen“ nisu bili ugroženi zbog ovog napada.

Istraga o ovom napadu je još uvek u toku, a za sada je nepoznato ko stoji iza napada.

Dobra vest u ovom slučaju je da kompjuterski sistemi aviona nisu bili ugroženi. Stručnjaci već godinama upozoravaju da bi se to moglo desiti, ali vlasti i različite organizacije osporavaju njihove tvrdnje. Ipak, i ovaj napad koji je ugrozio manje važne sisteme pokazuje da su sistemi avio-kompanija ranjivi i da takvi napadi mogu prouzorkovati velike probleme, pa i ekonomsku štetu avio-kompanijima.

izvor: http://www.informacija.rs