Zbog korona virusa sistemi za prepoznavanje lica u Kini beskorisni

Vesti, 13.02.2020, 01:00 AM

Zbog korona virusa sistemi za prepoznavanje lica u Kini beskorisni

Maske za lice koje koristi sve veći broj Kineza zbog epidemije korona virusa čine sisteme za prepoznavanje lica širom zemlje beskorisnim.

Prepoznavanje lica koriste razni servisi u ovoj zemlji, a to uključuje ne samo mobilne telefone, već i pristup bankovnim računima, naručivanje hrane, ukrcavanje u avion i čak uzimanje toalet papira u javnim toaletima.

Ali sve ove usluge sada je mnogo teže koristiti zbog maski za lice koje nose milioni ljudi, pogotovo sada kada su lokalne vlasti preporučile Kinezima da stave maske na lice prilikom izlaska iz kuće.

Kako izveštavaju mediji, ljude se žale da je prepoznavanje lica prilično beskorisno zbog ovih maski za lice, a očigledno su mobilni uređaji među onima koji stvaraju najviše frustracija.

Uređaji poput Appleovih iPhonea i Huaweijevih pametnih telefona visoke klase dolaze sa sistemima za prepoznavanje lica koji se koriste za otključavanje i plaćanje. Kineski korisnici tvrde da moraju ukloniti maske za lice svaki put kada žele da otključaju svoje uređaje, jer u suprotnom mobilni telefoni ne prepoznaju lice i blokiraju im pristup.

Iz Huaweija kažu da je to način na koji sistem za prepoznavanje lica treba da funkcioniše, jer u suprotnom više ne bi bio bezbedan.

„Premalo je karakterističnih tačaka za oči i glavu pa je nemoguće obezbediti sigurnost“, kaže potpredsednik Huaweija Brus Li odgovarajući korisnicima koji se žale da odustaju od otključavanja pomoću lica zbog nošenja maski ili šala.

Naravno, senzori otiska prsta bili bi mnogo korisniji kada ste primorani da prekrijete lice, ali većina proizvođača telefona uklonila ih je u korist sistema za prepoznavanje lica. Apple je navodno zainteresovan da ga vrati na iPhone sa modelom za 2021., iako se za sada veruje da je to odluka koja je još uvek na stolu, pošto je kompanija veoma posvećena svom sistemu prepoznavanja lica.

Izvor:Informacija.rs