Zbog praćenja korisnika, Google Play Protect blokirao Xiaomi sistemsku aplikaciju Quick Apps

Mobilni telefoni, 20.11.2019, 12:30 PM

Zbog praćenja korisnika, Google Play Protect blokirao Xiaomi sistemsku aplikaciju Quick Apps

Kao i većina telefona kineskih proizvođača, i Android telefoni koje proizvodi Xiaomi se isporučuju sa velikim izmenama korisničkog interfejsa i mnogo preinstaliranih aplikacija koje niko nije tražio a koje prikazuju reklame. Ovaj model poslovanja je jedan od razloga zašto je Xiaomi u mogućnosti da ponudi niže cene uređaja u odnosu na konkurenciju. Međutim, kompanija je možda preterala u prikupljanju ličnih podataka koji su joj potrebni za prikazivanje individualizovanih oglasa, jer je Google Play Protect blokirao njenu aplikaciju Quick apps zbog potencijalnih problema sa praćenjem.

Neki korisnici su primetili da im se pojavio pop-up prozor Play Protecta, i da su tako obavešteni da je ažuriranje Quick apps blokirano jer „ova aplikacija može da prikuplja podatke koji bi mogli da se koriste za praćenje“. Iako aplikacija nije dostupna u Play prodavnici već se distribuira na Xiaomi platformi, Play Protect skenira sve aplikacije instalirane na bilo kom telefonu sa Play Services zbog malvera, čak i ako su preuzete od distributera koji nisu u Play prodavnici.

Nejasno je zašto je baš Quick apps označena kao sporna aplikacija, ali prema izveštaju s početka ove godine, ona ima širok pristup za više od 55 dozvola koje joj omogućavaju prikupljanje skoro svih podataka koje biste mogli da zamislite: između ostalih informacija, aplikacija ima pristup dozvoli za telefon, IMEI brojeve, SIM brojeve, korisnička imena i lozinke, a može i da snima zvuk i video. Sve informacije koje se prikupe čuvaju se na telefonu i kasnije se šalju kompaniji Xiaomi koja ih koristi da bi korisnicima prikazivala relevantne reklame, koje se prikazuju na zaključanom ekranu, vidžetu za vesti, u oglasima pregledača i na drugim mestima u sistemu.

Aplikacija već duže vreme koegzistira sa skeniranjima Play Protecta, tako da je verovatno da je ažuriranje možda dodalo ili promenilo nešto u vezi sa prikupljanjem podataka što je konačno pokrenulo Googleovu automatizovanu zaštitu protiv malvera.

Xiaomi se oglasio povodom ovoga i rekao da je verovatno došlo do nekih promena u algoritmu Play Protecta zbog kojih je njihova Quick apps označena kao zlonamerni softver. Xiaomi uverava korisnike da je njihova sistemska aplikacija “apsolutno bezbedna”. Ipak, ostaje činjenica da aplikacija ima veliki broj dozvola koje u najboljem slučaju izgledaju veoma diskutabilno.

Izvor:Informacija.rs