Zbog sankcija SAD, Huawei isključen iz Foruma timova za reagovanje na incidente

Vesti, 25.09.2019, 09:30 AM

Zbog sankcija SAD, Huawei isključen iz Foruma timova za reagovanje na incidente

Forum timova za reagovanje na incidente (First), suspendovao je članstvo kineskoj kompaniji Huawei, objavio je Wall Street Journal. Grupa je saopštila da bi neke informacije koje su dele na njenim mailing listama, u njenim radnim grupama i između članova mogle da budu obuhvaćene novim američkim sankcijama i da su advokati preporučili isključenje kompanije Huawei iz grupe. U emailu upućenom članovima, ističe se da je isključenje privremeno i da se sarađuje sa američkim zvaničnicima na vraćanju tehnološke kompanije.

Ono iz čega je izopšten Huawei je razmena informacija o temama kao što su softverske greške. To bi moglo usporiti kompaniju u ispravljanju bagova u sopstvenim sistemima. Huawei takođe više neće imati pristup osetljivim diskusijama unutar posebnih interesnih grupa foruma koje dele pojedinosti o ranjivostima. Takođe Huawei neće moći da koristi automatizovanu platformu za deljenje informacija o zlonamernom softveru.

Globalna trgovinska grupacija kompanija, vlada i stručnjaka stvorena je devedesetih godina kako bi se borila protiv ugrožavanja bezbednosti računara i delila informacije o ranjivostima. Ideja je bila da se podstakne međunarodna saradnja na rešavanju i sprečavanju bezbednosnih incidenata. Članovi dele informacije i obaveštajne podatke kako bi brzo identifikovali i izolovali sajber-napadi ili ranjivosti. Među članovima su predstavnici kompanija kao što su Cisco, Hitachi, Siemens i Juniper, i sektora za kibernetičku bezbednost američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost i britanskog Nacionalnog centra za sajber-bezbednost.

Portparol Huaweija je rekao da kompanija neće komentarisati isključenje. Kompanija je saopštila da SAD „koriste svaki alat koji im je na raspolaganju“ kako bi ometale njeno poslovanje.

Izvor:Informacija.rs