Zbog spam poruka koje se šalju bez dozvole korisnika, Skype savetuje promenu lozinke

Već nekoliko nedelja korisnici Skypea se na forumima žale da se sa njihovih naloga šalju spam poruke bez njihove dozvole.

v1_9766_skype

Kako kažu korisnici, u porukama se nalazi link koji je skraćen uz pomoć Goo.gl servisa, a poruke se šalju svim kontaktima korisnika.

Prema nekim izveštajima, neki linkovi mogu preusmeriti korisnike na ruske domene na kojima se hostuje maliciozni kod koji može da inficira računare posetilaca.

Pritužbi korisnika ima mnogo, 20 stranica foruma je posvećeno ovoj temi, a Microsoft do sada nije ponudio rešenje za ovaj problem, niti se u ovom trenutku zna odgovor na pitanje kako se poruke šalju.

Jedna od mogućnosti je da je malver inficirao računare korisnika i da šalje poruke bez dozvole korisnika.

Međutim, ova teorija nije mnogo verovatna jer neki korisnici kažu da se poruke koje su poslate bez njihove dozvole, poslate i kada su njihovi računari i mobilni uređaji bili isključeni u vreme kada su poruke poslate.

Moguće je da se poruke šalju zbog nekog bezbednosnog propusta u Skype web klijentu koji spameri koriste.

Moguće je i da su nalozi korisnika Skypea kompromitovani, možda u fišing napadima, ili zbog toga što žrtve koriste iste lozinke i za neke druge online naloge.

“Imam isti problem već dve ili više nedelje. Sada moram da objašnjavam ljudima da ih ja ne šaljem!!! Promenio sam lozinku, nadam se da će pomoći, ali sam takođe poslao zahtev za podršku Skypeu da se problem reši (nema odgovora još uvek). Skype, učini nešto u vezi ovoga brzo, prestani da ignorišeš problem!!!!!!!!”, napisao je jedan od korisnika na forumu.

“Moj laptop je bio isključen i upakovan u torbu kada su poruke otišle mojim kontaktima”, požalio se drugi korisnik koji kaže da ima Skype i na iPhoneu, i da je uklonio aplikaciju sa telefona. On sumnja da su Skypeovi serveri kompromitovani, ali bez obzira o čemu je reč veoma je neprijatno to što se poslovnim kontaktima šalju spam poruke, kaže ovaj korisnik.

Za sada, Microsoft predlaže da korisnici promene lozinke za sve naloge povezane sa Skypeom.

Da li će to pomoći ostaje da se vidi.

izvor: http://www.informacija.rs